Creative Stuff
Referinte Colaboratori Sfaturi Utile Download Montaj
Calitatea ne recomanda!

Cum se monteaza tamplaria din PVC?

Reguli de montare a tamplariei din PVC

 

Dacă ne construim o casă nouă, sau dorim să amenajăm un apartament, montarea tamplariei (ferestre și uși) este o etapă importantă, deoarece de aceasta va depinde confortul nostru termic în viitor și economia de energie (implicit reducerea costurilor cu încălzirea). 
Iată etapele operațiunilor de montare pentru tamplaria PVC (termopane).

Se recomandă ca montarea tâmplăriei să se execute în faza lucrărilor de finisaj, după executarea tencuielilor.
Tâmplăriile montate înaintea executării tencuielilor vor trebui protejate.

Mai întâi, dacă există deja ferestre și uși vechi, va trebui să demontăm tamplaria veche din lemn.

Recondiționarea ferestrelor sau a ușilor vechi de lemn va începe cu înlăturarea cercevelelor. Apoi se va desprinde tocul vechi de lemn. Dacă nu este posibilă scoaterea intactă a tocului, se vor scoate întâi stâlpișorii (montanții) intermediari.

Apoi urmează pregătirea suprafeței pentru montarea tâmplăriei din PVC. Se va înlătura spuma sau alte materiale ce au fost folosite pentru a umple spațiul dintre toc și zid. Se dau jos și urmele de tencuială sau gips. Totul trebuie curățat foarte bine până la zidul de beton, cărămidă sau BCA.

Fixarea tocurilor va fi executată cu piesele de fixare , conform Normelor Tehnice de Montaj .

Ordinea operațiilor :

  1. pregătirea suprafețelor golului;
  2. montarea pieselor metalice de fixare pe toc;
  3. montarea tâmplăriei pe poziție, verificare și împănare;
  4. umplerea rosturilor dintre toc și perete cu spumă poliuretanică;
  5. montarea (lipirea ) profilelor PVC de acoperire.

Se va pune tocul nou de PVC sau aluminiu în golul din perete, fixându-l la început cu pene de lemn (sau plastic) introduse între toc și zid. Penele ajută la fixarea tocului cât mai drept în plan orizontal și vertical. Uneori zidul nu este drept și nu trebuie luat ca punct de reper. Pentru verificare, se folosește nivela cu bulă de aer (cumpăna).

Apoi se vor efectua găuri în toc și perete, în locurile de prindere. Tocul se va prinde în zid cu holzșuruburi (șuruburi de montaj) pe toate laturile. Se pot folosi și șuruburi de dibluri lungi. Apoi, se pot prinde cercevelele (ramele) în balamale, însă fără pachetele de sticlă (pentru a nu se îngreuna prea mult).

Spațiul dintre tocul de PVC sau aluminiu și zid se va umple cu spumă poliuretanică, atât dinspre interior cât și dinspre exterior. Spuma se umflă cam în zece minute, iar penele de lemn vor menține tocul drept, pentru a nu-și modifica poziția din cauza presiunii pe care o exercită spuma întărita (spuma expandează chiar și după câteva ore de la aplicare).

La folosirea spumei, cantitatea folosită trebuie să nu depășească pe cea indicată în instrucțiunile furnizorului.

Următoarea etapă este montarea geamurilor (a pachetelor de sticlă). Se ia fiecare foaie de geam termopan și se fixează în cercevea acolo unde fereastra are deschidere, sau direct în toc, acolo unde este o parte fixă. Pentru centrare, se pun pene de plastic în colturile unei diagonale. Cu un ciocan special cu cap moale de cauciuc se bat baghetele de PVC, care au rolul de fixare a pachetelor de sticlă în ramă. De multe ori, sticla vine pe șantier gata montată pe ochiurile fixe, calarea ei făcându-se în atelierul de producție a tâmplăriei PVC.

Piesele de fixare provizorie (penele de lemn) vor fi înlăturate după câteva ore de la umplerea rosturilor cu spumă. Până la uscarea completă a spumei, geamurile trebuie să stea închise, deoarece presiunea exercitată de aceasta poate deforma tamplaria de PVC. La final se îndepărtează excesul de spumă poliuretanică expandată și se repară glafurile.

Recomandări privind montarea tamplariei din PVC

Tamplaria tip PVC va fi depozitată pe șantier în poziție verticală, cu asigurare contra răsturnării , în locuri acoperite.

La montarea tâmplăriilor se vor respecta instrucțiunile furnizorului in ceea ce priveste Normele Tehnice de Montaj 

Tolerantele la montare a tâmplăriilor se vor încadra în următoarele valori maxime :

Recomandam sa descarcati brosura cu Norme Tehnice Privind Montajul si astfel puteti verifica daca montajul este corect facut.

                                                                                                                                                                  Download
                                                                                                                                                  Norme Tehnice Privind Montajul